Candy Crush

Candy Crush Saga perustuu selkeästi Bejeweled-pulmapeliin, mutta se julkaistiin Facebookissa ja älypuhelimilla vuonna 2012 ja varsinkin Facebook teki siitä valtavan hitin. Hieman alle vuosi julkaisun jälkeen Candy Crush Sagasta tuli Facebookin suosituin peli, kun se ohitti FarmVille 2:n. Sitä pelasi silloin 46 miljoonaa pelaajaa kuukaudessa. Nykyään pelaajia on jo 7.8 biljoonaa, eli suuri osa pelaajista on maan ulkopuolisia älyllisiä olentoja, koska maan asukkaista noin moni ei ole olemassa eikä ainakaan netissä (itse asiassa 150 000 000 joka sekin on jo aika jumalattoman paljon.) Pelin suosiota selittää paitsi söpöys ja musiikki ja niin edelleen, mahdollisuus jakaa menestyksensä muiden Facebook käyttäjien kanssa.

Kieltämättä karkit myös näyttävät syötävän herkullisilta, ja muutenkin ulkonäkö on kiva. Pelissä myös edetään eri tasoille, karkkimaan kartalla, joka saa sen vaikuttamaan siltä että on ikään kuin saavuttanut jotain: onhan muissakin peleissä pistetaulukoita mutta pelkät numerot harvoin kiinnostavat ketään. Omien saavutusten jakaminen on myös ilmaista mainosta pelille.

Jotkut varmasti arvostavat myös suomenkielisiä ohjeita pelissä, tosin äijä, jonka ääni ilmestyy eetteristä kehumaan hyviä siirtoja sanoo: ”Tasty” eikä esimerkiksi: ”Maistuvaista.”, ja myös muita englanninkielisiä lausahduksia.

Candy Crush ilmestyi ensin selaimessa, ja sen kehittäjä on King peliyhtiö. On yllättävää kuinka tarkkaan se muistuttaa kuitenkin Bejeweled-peliä, jopa erikoiskarkit toimivat melko lailla täsmälleen samoin kuin erikoisjalokivet edeltäjässä: yksi karkki pyyhkäisee tyhjäksi rivin, Bejeweled-pelissä samantapainen kivi tuhoaa sekä pysty- että vaakarivin, ja kummassakin pelissä esiintyy erikoiskarkki/kivi, joka tuhoaa kentältä jokaisen samanvärisen nappulan jonka kanssa sen vaihtaa.

Erot ovat siis lähinnä kosmeettisia, tosin King-yhtiön neronleimaus oli yhdistää se kilpailuun sosiaalisen median kentällä. Kummankin pelin pohjana saattaa kuitenkin olla venäläinen peli vuodelta 1991 nimeltään Shariki.

Go to Top