Haemme jännitystä elämäämme monin eri tavoin. Toiset kaipaavat adrenaliinipiikkiä ja läheltä piti -tilanteita toisia enemmin. Jos jollekin jännitystä tuo elämään normaalista poikkeava pukeutuminen, tarvitsee moni yhä vahvempia itsensä ylittämisen ja rajojen kokeilun kokemuksia.

Urheilun, pelottavien elokuvien ja kirjallisuuden lisäksi jännitystä haetaan myös netin kautta pelaamalla. Monipuolisesta pelivalikoimasta on nykyisin helppoa löytää peli, joka nostaa hikikarpalot otsalle ja saa sydämen tykyttämään.

Mikä jännityksessä kiehtoo?

Vilkas mielikuvituksemme on pelon ja jännityksen lähtökohta. Monesti liian pelottavia ja jännittäviä tilanteita osataan karttaa automaattisesti, mutta jokaisessa ihmisessä asuu pieni kokeilun himo. Silloin tekee mieli astua kummitusjunaan, katsoa jännittävä kauhuleffa tai hypätä laskuvarjolla.

Kokemuksen jälkeen pulssi tasaantuu, ja mielen valtaa rauha. Ihminen hakee kokemuksia, joiden avulla haetaan rajoja ja uusia elämyksiä. Monelle omien rajojen revittelystä on tullut elämän punainen lanka, ja extreme-lajeissa koetellaan omaa fyysistä ja henkistä kanttia.

Kotikutoista jännitystä

Monelle riittää kuitenkin hieman arkisempi elämys, esimerkiksi uusi makukokemus, hiuksia nostattava dekkari tai pelikokemus, joka virittää koko kehon äärimmäisen jännittyneeseen tilaan. Jännittävien pelien löytäminen on helppoa, sillä adrenaliinin saa virtaamaan nopeasti, kun slots -pelit avautuvat näyttöruutuun.

Pelimaailman päälle kasaantuneet kovat odotukset pelaajien puolelta ovat saaneet uusien pelien kehittelijät panostamaan yhä enemmin slottipelien juoniin. Moniin videopeleihin tarina taustalle haetaan elokuvista tai tv-sarjoista, urheilumaailmasta tai esimerkiksi hienosti animoidusta seikkailusta.

Black Widow -peli pohjautuu tv-sarjaan, jossa viekas musta leski kutoo ovelia verkkojaan uhreille, kun taas ikisuosikki Gonzo’s Quest on eeposmainen seikkailutarina. Penkkiurheilu on perinteinen jännityksen nostattaja, ja sen tiimoilta pelejä on tarjolla runsaasti. Kun pelaaja samaistuu urheilijan suoritukseen, elää hän kisajännityksessä täysillä mukana. Maaliviiva lähestyy, sydän jyskyttää. Viimeiset kurvit, sormet hikoavat näppäimistöllä, ja pelaaja on ajatuksissa jossain muualla kuin oman huoneensa sohvalla.

Fantasia antaa luvan jännittää

Sukellus jännitystilaan pelin, näytelmän tai elokuvan avulla laukaisee lukkoja. Patoutunut jännitys purkautuu ulos turvallisia kanavia pitkin, ja tämän nopean hetken jälkeen moni tuntee itsensä puhdistuneeksi.

Jännitämme monia tilanteita arjessa. Tällaisia tyypillisiä tilanteita ovat puheen pitäminen kollegoille, koulujen kokeita, työpaikkahaastattelua ja uusien ihmisten tapaamista. Tilanteissa suurin pelko on usein itsensä nolaaminen muiden edessä. Pelin kautta koettu jännitys taas on haettua, ja sen kautta saatuun tilanteeseen ei liity nolouden tunteita. Nopean kokemuksen jälkeen olo on hykertävän onnellinen. Kun kroppa on ladattu energialla, arkiseen jännitykseenkin voi suhtautua taas oikeanlaisella otteella.