Nettipeleistä puhuttaessa uusi ei ole aina parempi. Ainakaan parinkymmenen vuoden iän jo ohittaneille nettipelin ystäville. Sillä vaikka nykyteknologia mahdollistaakin upeita grafiikoita, monimutkaisia juonia ja 3D:n, on nostalgialla aina oma arvonsa.

Muistatteko vielä Mario Brossin? Klassinen tasohyppely väritti 80- ja 90-luvun lasten elämää ilon kiljahdusten sekaisin tunnelmin. Päähahmona oli Mario, italialaistaustainen, punahousuinen veijari, joka oli jos jonkinmoisissa seikkailuissa. Ukko hyppäsi, juoksi ja parhaimmillaan lensi – ainakin jos löysi jostakin siivet. Epäilyttävän värisiä sieniä syömällä eli pidempään, vihreistä putkiloista kurkkivia kasveja sai varoa ja kavereina seikkailivat dinosaurus ja velipoika, Luigi.

Entä Tetris sitten? Yllättävän koukuttava palikkapeli heilui parhaillaan silmissä vielä unissakin. Tetriksessä ruudun yläosasta tippuu eri mallisia palikoita, joita sai laskeutumiseen asti käännellä sopivaan asentoon. Palikoiden väliin jäävät aukot olivat pahasta ja menestyksen myötä vauhti kasvoi. Parhaat pelaajat osasivat jopa muotoilla palikoista kuvioita!

Top-3 –nostalgiapeleihin täytyy myös laskea Pacman. Japanissa kehitetty ja Amerikassa erityisen suuri suosio keräsi aikamoisen kulttimaineen. Sen ympärille on kehitetty valtava määrä oheistuotteita, musiikkia ja jopa TV-sarja. Pacmanin idean on yksinkertainen: ohjaile suulla varustettua palloa, eli Pacmania, sokkelossa. Varo haamuja ja yritä syödä hedelmiä.

Parhaat nettipelit ennen Milleniumia olivat varmaan edellä mainittujen kaltaisia, simppelillä tavalla nerokkaan koukuttavia ja viihdyttäviä pelejä. Näiden lisäksi nostalgiaa vielä näistä sanoista: Habbo Hotel, Pokemon, nettibiljardi ja Gladiator.